Op 1 januari 2020 bestond Slagerij Bouter 60 jaar. De eerste 20 jaar stond Henk Bouter senior aan het slagersblok. De slagerij was gevestigd aan de Lekdijk en later op het Kleyburgplein. Henk junior groeide daar op en hielp zijn vader in de slagerij. Op 21-jarige leeftijd nam Henk junior het slagersmes van zijn vader over. Op 3 december 2019 was dat precies 40 jaar geleden. Met deze gedenkwaardige getallen vond Henk het tijd om ook weer het stokje over te dragen. Zonen Henk-Jan en Jitze zetten, naar de gedachte van hun opa en de inzet en kracht van hun vader, het bedrijf voort.
Met de overname van het bedrijf door Henk-Jan en Jitze Bouter is het de vierde generatie Bouter die het slagersvak uitoefent. Overgrootvader Piet Bouter had een slagerij in Streefkerk. Hij had drie zonen en één dochter. Alle drie de zonen kozen voor het slagersvak. De ene zoon had een slagerij in Nieuwpoort, de andere in Bleskensgraaf en zoon Henk (Henk senior) is later vanuit zijn ouderlijk huis naar Nieuw-Lekkerland vertrokken om daar zelfstandig verder te gaan. De slagerij van Piet in Streefkerk is toen gesloten. Zoon Henk nam de slagerij van Tinus van der Beek aan de Lekdijk over. Dit pand aan de Lekdijk was in 1930 gebouwd door ene Huig Bouter, een broer van Piet Bouter. In dat pand werd geslacht, worst gemaakt en er zat een winkel bij.
In 1973 is de winkel verplaatst naar het Kleyburgplein, maar het slachten en worst maken bleef aan de Lekdijk. Het was ondertussen een filiaalbedrijf geworden. Henk (senior) was een compagnon schap aangegaan met C. Ouwerkerk, de slager uit Streefkerk. Samen beheerden Ouwerkerk en Bouter een grossierderij voor de handel in rundvlees. In de goeie tijd kochten ze zo’n 100 koeien per week in en dat vlees werd verhandeld.
Het compagnon schap bevatte naast de grossierderij ook vijf slagerijen: in Molenaarsgraaf, in Bleskensgraaf, in Streefkerk en twee in Nieuw-Lekkerland (Slagerij Bouter en Slagerij Middelweg). Uiteindelijk moest Henk senior op 57-jarige leeftijd wegens gezondheidsredenen het werk binnen de grossierderij neerleggen en werden de slagerijen verkocht. Twee slagerijen werden door de zonen van Ouwerkerk overgenomen en twee door de zonen van Bouter. De slagerij in Molenaarsgraaf werd gesloten. Zoon Henk (junior) kocht op 3 december 1979 de zaak op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland en zijn broer Piet kocht de slagerij in Bleskensgraaf.
Henk was pas 21 jaar toen hij de slagerij overnam. Hij zat vol ideeën en wist dat het om onderscheid en kwaliteit moest draaien, met prijzen die klopten. Henk is altijd gericht geweest op het de ontwikkelen van eigen producten. Bij zijn start in 1979 kon hij zelf nog geen worst maken. Maar om onderscheidend bezig te zijn, startte Henk in 1981 met een eigen worstmakerij voor een ‘eigen, eerlijk product’. In 1983 zijn Henk en zijn vrouw Janneke terug verhuisd naar het pand aan de Lekdijk om er te wonen, maar ook met de bedoeling om weer zelf te kunnen slachten, want de slachtplaats was nog intact. Zo kon Henk zich nog beter blijven onderscheiden en een constantere kwaliteit van de producten waarborgen. Maar door de strengere regelgeving rondom het slachten, mag er nu niet meer in eigen slachterij geslacht worden. De veemarkt werd verleden tijd en voor een goed product ging Bouter op zoek naar een mester in de buurt. Die werd gevonden in veehouder Jasper Meerkerk uit Nieuw-Lekkerland. Het vlees wordt geslacht in Meerkerk, waarna het in eigen bedrijf verder wordt verwerkt tot de mooie producten die in de winkel liggen. En zo is de traditionele slagerij veranderd naar een slagerswinkel met grote diversiteit aan producten.
Gedurende de afgelopen jaren is er veel veranderd en het was soms ook zwaar. Slagerij Bouter heeft te maken gehad met drie verbouwingen en twee recessies. De eerste verbouwing van de winkel was in 1988. Toen is Slagerij Bouter ook ‘Keurslager’ geworden. Dat had alles met onderscheid en kwaliteit te maken. Je moet goede cijfers hebben en voldoen aan strenge eisen. Binnen de vereniging van Keurslagers werkt iedereen als zelfstandig ondernemer, maar de slagerijen verenigen zich in de reclame-uitingen en de kwaliteitsstandaard is heel erg hoog.
Een aantal jaren later volgde een tweede verbouwing. Er werd een stukje aangebouwd om de werkplaats te vergroten. In 2015 vond de grootste verbouwing plaats, toen werd de winkel naar de huidige locatie verplaatst tijdens de verbouwing van het Kleyburgplein.
‘Meat the next generation’, was de slogan ten tijde van de overname van de slagerij door de vierde generatie slagers in de familie. Een leuke woordspeling met een heldere boodschap.
Vanaf 1 januari 2020 heeft Henk Bouter het stokje overgedragen aan zijn zoons Henk-Jan en Jitze. Henk-Jan hielp zijn vader al in de slagerij vanaf zijn achtste en vanaf zijn zestiende werkte hij volledig mee. Ook Jitze hielp als kind al mee met schoonmaken en bijvullen. Vader Henk vond dat niet meer dan normaal onder het motto: ‘Werken komt je niet aanwaaien, dat moet je leren’. Het was niet vanzelfsprekend dat Henk-Jan en Jitze het bedrijf samen over zouden nemen. Vader Henk vond het belangrijk dat zijn zoons eerst naar de Slagersvakschool gingen, ondanks dat ze al veel van het slagersvak wisten. Henk-Jan heeft nog bij twee andere slagerijen gewerkt, om zich breder te kunnen ontwikkelen. Pas in drie jaar voor de overname opperde Henk-Jan bij broer Jitze de mogelijkheid om samen de zaak voort te zetten. Vader Henk was het er niet meteen mee eens, maar samen de verantwoordelijkheid dragen en op elkaar terug kunnen vallen is een goede basis.
De broers kunnen goed samenwerken en ze vullen elkaar goed aan in de slagerij. De bedrijfsnaam ‘H. Bouter, keurslager’ blijft gewoon op de gevel staan, als dank en eerbetoon aan vader Henk. Henk-Jan en Jitze zijn het erover eens dat het alleen maar mooi is dat zij voort mogen zetten wat hun vader heeft opgebouwd. Ook deze generatie slagers zal blijven staan voor de kwaliteit van hun producten, zich blijven ontwikkelen en de klanten goed blijven bedienen.